Wszyscy to znają, wszyscy to uwielbiają: Pyszny budyń z praktycznej plastikowej tubki. Ma wyglądać uwodzicielsko i wysokiej klasy. Chcemy też mieć pewność, że nie będzie w nim kurzu, bakterii ani pozostałości środków dezynfekujących.
Czujesz się rozpieszczony? Nie martw się! Dokładnie tego chcą producenci i twórcy systemów: Rozpieszczać swoich konsumentów końcowych pysznym, zdrowym produktem, do którego będą wracać.
Nie inaczej jest w przypadku producenta maszyn napełniających VMS. VMS stale dodaje nowe poprawki i udoskonalenia, aby zoptymalizować swoje maszyny do tego stopnia, że produkt końcowy może być nawet wytwarzany bez chłodzenia.
Higiena ma kluczowe znaczenie w przemyśle spożywczym
Daniela Kraft, dyrektor ds. marketingu i technologii w VMS, wie o tym z własnego doświadczenia: "Higiena jest również bardzo ważna ze względu na to, jak szkodliwe mogą być zwroty produktów w szczególności w przemyśle spożywczym - powodują one nie tylko wąskie gardła w dostawach i wysokie koszty utylizacji całych partii, ale także długoterminowe szkody dla reputacji producenta". W związku z tym niezawodny proces produkcji, który spełnia najwyższe standardy higieny, jest niezbędny.
Co sprawia, że w pełni aseptyczne maszyny do napełniania i zamykania KONTIFILL® jest ich konstrukcja, która wyróżnia się szczelnym tunelem maszyny. Wszystko w systemie, co ma kontakt z produktem - a zatem musi być sterylne - odbywa się w tym sterylnym tunelu.
Level log6 wyznacza najwyższe standardy higieny
Krok po kroku, wanny są przenoszone z bariery świetlnej lub kontroli elektromechanicznej do sekcji wydmuchiwania pyłu, po czym są dezynfekowane przy użyciu nadtlenku wodoru (H2O2), a następnie suszone sterylnym gorącym powietrzem. Proces ten ma na celu zabić 99,9999% wszystkich bakterii na wannach. "Level log6" to nazwa tego najwyższego rynkowego standardu higieny. Standard ten zapewnia również, że pozostałości nadtlenku wodoru są zredukowane do minimum - poniżej 0,5 ppm.
Aby zapewnić zgodność z tym surowym standardem higieny, te same wysokie wymagania muszą być również stosowane podczas sterylizacji pokrywy nadtlenkiem wodoru na stacji aplikatora pokrywy. Nie mniej ważne jest również czyszczenie i dezynfekcja tunelu. Czyszczenie na miejscu (CIP) i sterylizacja na miejscu (SIP) - to dwa "magiczne wyrażenia" używane do opisania wieloetapowego procesu czyszczenia, który trwa około trzech godzin. Podczas tego procesu wszystkie komponenty i rurociągi są dokładnie sterylizowane nasyconą parą wodną o temperaturze 143°C, a sterylny tunel jest dezynfekowany nadtlenkiem wodoru.
Jednak każda część technologia napędu jest instalowana poza sterylnym tunelemi dlatego nie jest wyposażona w takie środki.