Elektrocylindry serii CMS.. pracują precyzyjnie i z dużą mocą W połączeniu z falownikami MOVIDRIVE®
gwarantują wysokie bezpieczeństwo procesowe.Produkcja wysokojakościowej i ładnie wyglądającej czekolady wymaga kosztownych procesów technicznych. W osiągnięciu tego celu pomagają elektrocylindry SEW-EURODRIVE. Dzięki ich kompaktowej budowie, dużym momentom i odpowiednio dopasowanym torom ruchu czekolada jest równomiernie umieszczana w formach.
Fazy obróbki en bloc dla wyśmienitych odczuć smakowych
Elektrocylindry serii CMS..
Firma Böhnke & Luckau GmbH w Wernigerode konstruuje i produkuje maszyny i kompletne instalacje dla wytwórców czekolady. Czy w regionie Europy niemieckojęzycznej, Europy Wschodniej, Środkowego czy Dalekiego Wschodu - urządzenia firmy Böhnke & Luckau eksploatowane są na całym świecie. Specjalnością tego przedsiębiorstwa są linie wylewające. Na nich wytwarzane są produkty z czekolady we wszystkich możliwych formach. Linia firmy Böhnke & Luckau wyróżnia się wysoką wydajnością i nadaje się do napełniania czekoladą dużych form do 5000 g. Tu czekolada jest mieszana, temperowana, dozowana, odpowietrzana i chłodzona. Instalacja pracuje z różnymi rozmiarami form i długim czasem chłodzenia, aby zapobiegać powstawaniu napięć i pęknięć dużych bloków czekolady. Formy krążą w instalacji i można je też wymieniać. Dlatego też instalacja w rozmiarze XXL - zależnie od wielkości - może napełniać od 15 do 22 form na minutę i produkować do 2500 kg czekolady na godzinę. Linia napełniająca firmy Böhnke & Luckau jest zbudowana modułowo. Nalewarka wlewa masę czekoladową do form. Masa wlewana jest za pomocą rozgrzanego lejka z mieszalnikiem. Następnie mechanizm wibracyjny rozprowadza płynną czekoladę równomiernie w formie. Dzięki pracy mechanizmu wibracyjnego uzyskuje się jednorodną strukturę masy czekoladowej i zapobiega powstawaniu pęcherzyków powietrza. Procesami instalacji zawiaduje PLC. Obsługa realizowana jest za pośrednictwem panelu dotykowego.
Czekolada wylewana jest za pomocą rozdzielacza z wyfrezowanymi otworami. Elektrocylinder firmy SEW-EURODRIVE uruchamia za pomocą dźwigni wał krzywkowy. Do niego przymocowane są poszczególne tłoki, które poprzecznie wjeżdżają do głowicy nalewarki. Tam znajdują się pneumatyczne zawory kulowe. Zawory te są cylindrami z przelotem w formie litery L, pracującymi jako zamknięcie. Obracają się one o 90°. W ten sposób zamykany jest przepływ resztkowy w leju. Tłoki wchodząc poprzecznie przetłaczają masę przez kanały rozdzielacza umieszczonego poniżej. Pobierają one masę czekoladową i rozprowadzają ją równomiernie w dyszach przymocowanych do głowicy. Ruch tłoków prowadzi do napełniania form poliwęglanowych.
Wrażenia
Formowanie czekolady
Maszyna do formowania tabliczek czekolady
Witryna chłodnicza z dźwigiem okrężnym
Falownik napędowy MOVIDRIVE®
Falownik MOVITRAC® LT
Dozowana siła
„Produkcja wysokojakościowej i ładnie wyglądającej czekolady z doskonałą polewą wymaga kosztownych procesów technicznych” wyjaśnia Ronny Krebs, kierownik zakupów w firmie Böhnke & Luckau. Między innymi utrzymywania określonych temperatur w określonych okresach. Czekolada chłodzona jest do temperatury od 2° C do 4° C. W tym celu zbiera się 5 do 7 form, które wspólnie przechodzą przez chłodnię z dźwigiem okrężnym. Takie rozwiązanie zastosowane przez Böhnke & Luckau oszczędza dużo miejsca.
Czas przebiegu form z czekoladą trwa około 1,5 godziny. W zależności od wyrobu i wielkości bloków przechodzą one ewentualnie także przez drugą chłodnię. Chłodnie mają budowę modułową i umieszczane są na liniach w zależności od indywidualnych potrzeb. Chłodnia zbudowana w wersji higienicznej jest dzięki dobrej izolacji bardzo wydajna energetycznie.
Ostatnim etapem produkcji jest usuwanie z formy. Cała instalacja jest wyposażona w podwójną stację luzującą, stację obracania form oraz dwie stacje wybijające. Aby bardziej efektywnie oddzielać ostudzoną czekoladę od formy, jest ona skręcana za pomocą pneumatycznego siłownika. To znaczy, że przeciwległe strony formy są od siebie odkręcane. Na linii zainstalowano także automatyczne monitorowanie opróżnienia form, stację sortującą i magazyn, przez który przechodzą formy przed powrotem na początek instalacji. Przenośnik taśmowy transportuje bloki czekolady ze stacji wybijającej do maszyny pakującej.
Ekonomiczne rozwiązania podwyższające bezpieczeństwo procesowe
Wymagania klienta
Z uwagi na warunki przestrzenne w maszynie klienci wymagają komponentów zajmujących niewiele miejsca. Ponieważ linia musi cechować się dużą wydajnością, wymagane są napędy o dużej mocy. Konieczne jest również zapewnienie niezawodności pracy napędów.
Rozwiązanie:
Kompaktowe rozmiary elektrocylindrów SEW-EURODRIVE oraz duża moc, którą generują, przekładają się na doskonałe dostosowanie maszyny do indywidualnych potrzeb klientów. W połączeniu z falownikami MOVIDRIVE®
powstają ekonomiczne rozwiązania, gwarantujące wysokie bezpieczeństwo procesowe podczas eksploatacji.Zastosowane komponenty
... chwali Ronny Krebs, Kierownik zakupów w firmie Böhnke & Luckau. I dodaje: „Krzywa ruchu, którą generuje cylinder, prowadzi do równomiernego rozprowadzania czekolady i jednorodności jej struktury.” „To wielka zaleta w stosunku do napędów pneumatycznych czy hydraulicznych", uzupełnia Volker Schulz. Kieruje on Biurem technicznym firmy SEW-Eurodrive in Magdeburgu i obsługuje firmę Böhnke & Luckau już od ponad 20 lat. W okresie tym stał u boku klienta, który przeprowadzając innowacje wyposażył wiele swoich maszyn w napędy SEW-EURODRIVE. SEW-EURODRIVE odpowiada nie tylko zweryfikowanemu profilowi wymagań, ale rozwija wiele dostosowanych do indywidualnych potrzeb rozwiązań.
Elektrocylindry serii CMS.. wyposażone są w wirniki z magnesami trwałymi. Te zintegrowane silniki serwo pracują precyzyjnie i z dużą mocą. W połączeniu z elektroniką napędową - w tym wypadku z falownikami MOVIDRIVE®
Jesteśmy do Państwa dyspozycji.
Chciałbyś skonsultować z nami swój projekt? Wyślij do nas wiadomość z ewentualnymi pytaniami.