-
Mądre oszczędzanie
Wysokiej jakości składniki i najnowocześniejsza technologia tworzą lody dla smakoszy. Jakże wygodne jest to, że MOVIGEAR® zmniejsza zużycie energii o 20%.
-
3 maszyny do lodów z 2 pojemnikami każda: błyszczący "dwunastocylindrowy silnik"
... doskonale napędzany przez 12 MOVIGEAR®: W ten sposób Maestro Ballabeni wciąż na nowo komponuje pyszne smaki lodów.
-
Jest tu dość ciasno
... ale z MOVIGEAR® to żaden problem. Niski poziom hałasu, oszczędność miejsca, wysoka wydajność, szybki montaż: W takich warunkach można spokojnie skoncentrować się na tworzeniu nowych smaków lodów.
Każdy rodzaj lodów różni się pod względem konsystencji. Sorbet zawiera głównie wodę. Lody na bazie mleka to kremowa mieszanka mleka, wody i jajek. To sprawia, że napędy mieszadeł z dużymi zakresami prędkości są niezwykle ważne dla maszyn do lodów. W zależności od konsystencji, każdy smak lodów wymaga własnego sposobu mieszania. Oczywiście z kontrolą prędkości. Stworzyliśmy idealne rozwiązanie z mechatronicznymi napędami MOVIGEAR® i sterownikiem MOVI-PLC®.
Projekt w skrócie
- Klient: Ballabeni Icecream
- Producent systemu: Carpigiani-ALI S.p.A.
- Miasto: Monachium (Niemcy)
- Branża: Przemysł spożywczy
- Zastosowanie: Maszyna do lodów w "przezroczystej produkcji"
Lody premium, ale nie ceny premium
W duchu "przejrzystej produkcji" Giorgio Ballabeni i jego syn Alberto dają klientom bezpośredni wgląd w tajniki sztuki wytwarzania lodów. Pierwszym krokiem jest użycie najlepszych składników. Nie jest to łatwe zadanie pod względem kalkulacji, ponieważ lody premium nie mają być sprzedawane w cenie premium, ale w rozsądnej cenie.
Aby utrzymać wysoką jakość i niskie koszty, należy przestrzegać kilku zasad:
- Oprócz profilu temperatury, system kontrola prędkości ma ogromne znaczenie. Jeśli ubijaczka pracuje zbyt wolno, tworzą się duże kryształki lodu, które sprawiają, że gotowy produkt jest ziarnisty. Jeśli maszyna pracuje zbyt szybko, lody nie będą wystarczająco zimne.
- W tym samym czasie, czujniki muszą niezawodnie identyfikować, że lody stają się bardziej stałe
- Moc napędu musi być stale odpowiednio dostosowywana
- Technologia napędu musi być jak najbardziej energooszczędna, aby oszczędzać zasoby i środowisko.
- Napędy nie mogą być słyszalne w fabryce
- Ponieważ przestrzeń jest ograniczona pod pojemnikami na lody, wymagane są oszczędzające miejsce i elastyczne napędy
Napędy mechatroniczne i precyzyjne sterowanie ruchem
3 maszyny do lodów, 12 razy technologia napędów mechatronicznych:
- W każdej maszynie 4 MOVIGEAR® MGFAS2 mechatroniczne jednostki napędowe napędzają mieszadła 4 zbiorników za pomocą pasów zębatych.
- W każdej maszynie jeden MOVI-PLC® zaawansowany sterownik DHR41B
- Czujniki mierzące rosnący opór łopatek mieszających, gdy lody stają się bardziej stałe
Zainstalowany za kulisami napęd firmy Bruchsal pomaga przekształcić tę ladę do lodów w eleganckie, kompaktowe i energooszczędne urządzenie wysokiej klasy. elegancki, kompaktowy i energooszczędny system wysokiej klasy który idealnie nadaje się do innowacyjnych koncepcji cateringowych:
- Oszczędność miejsca dzięki kompaktowym napędom
- Zmniejszony wysiłek instalacyjny dzięki łatwej i szybkiej instalacji
- Zmniejszony hałas podczas pracy dzięki konstrukcji bez wentylatora - idealny do użytku w miejscach publicznych
- W zależności od konsystencji ubijak nie pracuje ani zbyt szybko, ani zbyt wolnodzięki dużemu zakresowi prędkości MOVIGEAR® i ciągłemu dostosowywaniu prędkości obrotowej przez sterownik
- Wszystko jest czyste ponieważ przekładnia, silnik i elektronika są zamknięte w jednej obudowie, dzięki czemu idealnie nadają się do produkcji żywności. Opcjonalnie dostępna w wersji higienicznej
- Wyjątkowo niskie zużycie energii dzięki klasie efektywności energetycznej IE4 pozwala wydać więcej na najlepsze składniki lodów
- Zmniejszone podłączone obciążenie dzięki wysokiej przeciążalności zintegrowanego silnika
- Lody zawsze mają pożądaną kremową konsystencję ponieważ sterownik można zaprogramować specjalnie dla każdego klienta.
- Możliwe jest również przeprowadzanie zdalnej konserwacji i diagnostyki przez Internet
Zastosowane komponenty i rozwiązania
Georgio Ballabeni, starszy szef Ballabeni Icecream, "poszukuje najlepszych lodów na świecie".
Nigdy nie chcieliśmy zadowolić się kompromisem i sprzedawać je tylko wtedy, gdy sami lubimy ich smak.
W naszym warsztacie jest tylko jedna ściana, która nie jest wykonana ze szkła. Każdy może zobaczyć, jak ręcznie robiona mieszanka lodów jest przygotowywana, a następnie poddawana ostatecznym poprawkom przy ladzie, gotowa do podania.
Projekt w szczegółach
Tempting ice cream creations in flawless quality
Ładuję materiał wideo...
Tempting ice cream creations in flawless quality
Jaki jest Twój ulubiony smak lodów? Czekolada-imbir, caffè latte czy pistacja-mięta? A może sorbet o wspaniałej nazwie, taki jak cytrynowo-bazyliowy, gruszkowo-ananasowy lub śliwkowy?
Prawdopodobnie trudno się zdecydować. Oprócz kreatywnych kombinacji lodów zapewniających wyrazisty smak, zaawansowana technologia napędu dostosowana do potrzeb klienta zapewnia pożądaną kremową konsystencję każdego rodzaju lodów w monachijskiej fabryce lodów Giorgio Ballabeni.
Jednocześnie mistrz Gelato jest również zaangażowany w ochronę środowiska. Jego lody są dostarczane w kompostowalnych papierowych kubkach z małymi plastikowymi łyżeczkami tego samego rodzaju. Jest rzeczą oczywistą, że ważne jest dla niego, aby sprzęt w jego warsztacie i maszyny do lodów były jak najbardziej energooszczędne.
Dzięki naszej Mechatroniczne systemy napędowe MOVIGEAR oraz Zaawansowany sterownik ruchu i logiki MOVI-PLC®,różne rodzaje lodów są zawsze idealnie wymieszane, a na koniec mają pyszną kremową konsystencję. A wszystko to przy wyjątkowo niskim zużyciu energii dzięki wysoce wydajnej technologii napędowej.
Wszystko jest doskonale zintegrowane z trzy maszyny do lodów z czterema pojemnikami każda typu "Ideatre" firmy Carpigiani.. Te 12 wielofunkcyjnych pojemników - Ballabeni pieszczotliwie nazywa je "moim dwunastocylindrowym silnikiem" - jest sterowanych komputerowo w celu chłodzenia, ogrzewania i mieszania. Około 90 ton energooszczędnie wyprodukowanych gałek lodów rocznie zachwyca entuzjastycznych klientów.
Lody Ballabeni - "Dumnie ręcznie robione w Monachium"
Około dwanaście lat temu gastronom Giorgio Ballabeni z Padwy rozpoczął działalność w branży lodziarskiej - zgodnie z podstawowymi zasadami kuchni dla smakoszy.
Producent maszyn do lodów Carpigiani
W 1945 roku bracia Bruto i Poerio Carpigiani otworzyli swoją małą firmę w Bolonii, a obecnie Carpigiani-ALI S.p.A. zaopatruje klientów w ponad 100 krajach. Zgodnie z ich własnym oświadczeniem, producent maszyn do lodów jest liderem na rynku w dziedzinie inżynierii mechanicznej do produkcji lodów rzemieślniczych. Ponadto firma prowadzi "Gelato University" oferujący kompleksowe szkolenia dla nowych producentów lodów.